TAKEUCHI — pe scurt, despre excavatorul #1 în lume


Takeuchi Brett Motors


Povestea brandului Takeuchi începe în anul 1963, în țara Soarelui-Răsare, în provincia Nagano, cu o micuță firmă care încerca să se specializeze pe lucrări de apă și canalizare. Însă proprietarul, Akio Takeuchi era un vizionar și, la fel ca toți cei din această specie, nu dorea să se resemneze cu situația de fapt. Instinctul antreprenorial îi spunea că era momentul să iasă din zona de servicii și să se lanseze în producție.

Apariția primului excavator compact

Cunoscând bine piața utilajelor, știa că la ora aceea era mare nevoie de o mașină care să poată fi folosită la săpat. În plus, de la clienții săi avea indicii legate de dimensiunile utilajului pe care și l-ar fi dorit oamenii. Era vorba despre ceva mic și ușor manevrabil, care să poată fi folosit de oricine pentru activități dintre cele mai diverse – exemplul pe care l-a întâlnit cel mai frecvent fiind săparea fundațiilor caselor. 

Distanța de la viziune la produsul finit a durat opt ani, însă ideea s-a dovedit a fi câștigătoare. Astfel, în 1971, primul excavator compact din lume era produs de o obscură – pe-atunci – companie din îndepărtata Japonie. Era vorba despre un excavator de 2 tone, prima astfel de mașină echipată cu turelă capabilă să efectueze o rotație completă de 360 grade, împreună cu brațul de excavare. Deoarece era vorba despre o premieră, terminologia nu era bine pusă la punct. Nimeni nu folosea la acel moment eticheta, atât de circulată acum, de utilaj compact. Cert era că primul produs al minusculei companii Takeuchi era un excavator ale cărui dimensiuni fuseseră gândite astfel încât să poată duce la bun sfârșit lucrări în spații greu accesibile.

Pentru Akio Takeuchi, lansarea acestui utilaj care purta numele TB1000 a consfințit virajul complet dintr-o zonă a serviciilor, către sectorul producției. Deși în acele momente nu era tocmai evident, Aiko era pe cale să devină președintele unei companii care în scurt timp urma să devină o forță de nivel mondial.

Cucerirea pieței mondiale

Piața japoneză a primit inovația producătorului din Nagano foarte bine. În scurt timp excavatoarele compacte au fost asimilate atât de bine, încât lucrările de construcții nu mai puteau fi imaginate fără ele. 

În 1978 au început operațiunile de export, iar în 1979 s-au pus bazele primei reprezentante Takeuchi în afara granițelor Japoniei. Piața din Statele Unite a realizat rapid potențialul imens al acestui nou tip de excavatoare, iar cererea creștea într-un ritm uimitor. 

În 1984, tot în provincia Nagano, se deschide prima fabrică modernă Takeuchi, în localitatea Togura-machi. În acel an, producția de excavatoare a fabricantului japonez ajungea la 500 de unități pe lună. 

În 1989 excavatoarele Takeuchi sunt folosite la dărâmarea Zidului Berlinului, iar notorietatea brandului e influențată pozitiv de acest fapt inedit.

Takeuchi Brett Motors

 

Prezente peste tot în lume, însă fabricate doar în Japonia

Anul 1999 este cel în care Takeuchi obține acreditarea ISO9001. Calitatea japoneză se reflectă în toate etapele producției, de la achiziția de materii prime până la produsul final și în tot ceea ce înseamnă serviciu post-vânzare. 

Takeuchi continuă să se dezvolte într-un ritm impresionant și de nestăvilit. În 2005 se inaugurează a doua fabrică în Nagano, iar în 2006 este deja finalizat complet centrul pentru piese de schimb. Peste 23.000 de repere sunt expediate dealerilor din întreaga lume. De asemenea, verificarea on-line, în timp real a stocurilor devine posibilă. 

În 2015, Takeuchi își consolida dominația prin construcția unei a treia fabrici, evident, tot în Japonia. În acest moment, visul lui Aiko Takeuchi, adică fabricarea unor produse care să contribuie la bunăstarea societății în general, a devenit o realitate. Iar acest fapt este cu atât mai entuziasmant cu cât echipamentele fabricate de compania sa și lucrările realizate cu ajutorul lor îmbunătățesc zi de zi viața a milioane de oameni din întreaga lume. 

Cotele de piață deținute de Takeuchi sunt impresionante, atât în Europa, cât și în Statele Unite. Pe piața europeană a excavatoarelor compacte, producătorul japonez ocupă locul secund, iar în America de Nord se găsește pe poziția a patra. Succesul înregistrat se datorează faptului că produsele sunt excelent adaptate cerințelor acestor piețe. Utilajele au fost construite avându-se în vedere o diferență fundamentală între cerințele de operare din Japonia și cele din Europa și Statele Unite. Este vorba despre faptul că pe Bătrânul Continent și în America, numărul mediu al orelor de operare ale unui excavator compact este de aproximativ 2.000 pe an, adică de două ori mai mare decât în Japonia. 

Toate excavatoarele Takeuchi poartă eticheta ”made in Japan”. Într-adevăr, chiar dacă rețeaua de distribuție a acestui superbrand se întinde în toată lumea, iar succesul său este global, absolut toate echipamentele marcate cu logoul Takeuchi sunt produse la una dintre cele trei fabrici japoneze. Această decizie a fost luată deoarece fondatorul companiei a considerat că cei care au inventat și perfecționat acest produs – adică inginerii japonezi – vor fi întotdeauna cei mai în măsură să îl adapteze noilor cerințe apărute în piață. 

Întotdeauna cu un pas înainte în tehnologie și anticipând standardele viitoare ale domeniului, Takeuchi va continua să livreze lumii produse de top, care se vor ridica la înălțimea celor mai pretențioase cerințe ale utilizatorilor de excavatoare compacte.

Vezi site-ul producătorului